Θεραπευτικές ιδιότητες του τζίντζερ. Τις ξέρετε;
Οι θεραπευτικές ιδιότητες του τζίντζερ! Θέλετε να μάθετε για τις θεραπευτικές ιδιότητες του τζίντζερ; Το πανίσχυρο αυτό φυτό προέρχεται από την Ινδοκίνα αλλά πλέον καλλιεργείται σε αρκετές τροπικές περιοχές. Υπάρχουν ποικίλες χρήσεις και διαφορετικές ποικιλίες του τζίντζερ, όμως οι καλύτερες προέρχονται από την Ινδία, την Τζαμάικα και την Αυστραλία. Εδώ και εκατοντάδες χρόνια είναι γνωστές οι θεραπευτικές του ιδιότητες ενώ χρησιμοποιείται και στην γαστρονομία. Ας μάθουμε λοιπόν για τα ευεργετικά οφέλη του ώστε να το προσθέσουμε στη διατροφή μας.
Θεραπευτικές ιδιότητες του τζίντζερ: Εσωτερικές χρήσεις του τζίντζερ
- Βελτιώνει τις λειτουργίες του πεπτικού συστήματος: πρόκειται για μια από τις πιο δημοφιλείς θεραπευτικές ιδιότητες του τζίντζερ. Διεγείρει το πάγκρεας αυξάνοντας τα ένζυμα που συμμετέχουν στην πέψη και ενισχύει την απορρόφηση των τροφών.
- Βοηθάει στην πρόληψη των εντερικών προβλημάτων: λόγω της αντιβακτηριακής του δράσης προλαμβάνει τις αλλαγές στην εντερική χλωρίδα.
- Είναι πολύ αποτελεσματικό κατά της ναυτίας: πρόκειται για την καλύτερη θεραπεία ενάντια στη ναυτία, από οποιονδήποτε λόγο και αν προέρχεται. Για παράδειγμα, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη ναυτία κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού (με πλοίο, αυτοκίνητο, λεωφορείο κλπ). Μπορεί να χρησιμοποιηθεί από ανθρώπους που κάνουν χημειοθεραπείες, τις εγκύους κατά τους πρώτους μήνες της εγκυμοσύνης (σε αυτή τη περίπτωση, η θεραπεία δεν πρέπει να είναι μακροχρόνια) καθώς και για μετεγχειρητική ναυτία.
- Θεραπεύει το έλκος και ταυτόχρονα αποτρέπει την ανάπτυξή του. Λόγω της αντιβακτηριακής του δύναμης, εξαλείφει τα βακτήρια Helicobacter Pylori τα οποία εκκρίνουν αμμωνία. Το τζίντζερ είναι εξαιρετική φυσική θεραπεία για την γαστρίτιδα και τον περιορισμό των υπερβολικών στομαχικών οξέων. Για τη συγκεκριμένη ιδιότητα έχει κάνει μελέτη το Πανεπιστήμιο Ιατρικής του Τοτόρι.
- Μειώνει τη διάρροια και την δυσκοιλιότητα: εξαλείφει τα επιβλαβή βακτήρια και μικροοργανισμούς όπως η E. Coli, η οποία προκαλεί διάρροια στα παιδιά και γαστρεντερίτιδα. Ταυτόχρονα αυξάνει την εντερική περίσταλση, η οποία προωθεί τις εντερικές κινήσεις σε περίπτωση δυσκοιλιότητας.
- Προλαμβάνει τις καρδιακές παθήσεις: είτε πρόκειται για ανακοπή, θρόμβωση, στηθάγχη του θώρακα.
- Προωθεί την καλή κυκλοφορία στα άκρα: περιορίζει τους πόνους στα πόδια ή αλλά συμπτώματα στα δάχτυλα που προκαλούνται από την ασθένεια Raynaud.
- Βοηθάει στην αναγέννηση ιστών στις πληγές και στα κρυοπαγήματα.
- Αποτελεσματικό κατά της γρίπης: το τζίντζερ μειώνει τον πυρετό, τη ρινική συμφόρηση και τους πόνους στις αρθρώσεις που προκαλούνται λόγω της γρίπης. Αν έχετε κάποιο κρύωμα, μειώνει την πίεση στο στήθος που προκαλείται από την συσσώρευση βλεννογόνων. Αυτό ισχύει και για όσους πάσχουν από ιγμορίτιδα και ρινική συμφόρηση. Αυτά χάρη στην αντιφλεγμονώδη και αντιβακτηριακή του δράση.
- Θεραπεύει την χρόνια κόπωση: το σύνδρομο της χρόνιας κόπωσης είναι πολύ συχνό πρόβλημα. Το άτομο αισθάνεται πάντα κουρασμένο και αδύναμο παρά τον επαρκή ύπνο και την ξεκούραση.
-
- Ισχυρό αντιφλεγμονώδες και αναλγητικό: ευεργετικό για την αρθρίτιδα, την οστεοαρθρίτιδα, τον πόνο στις αρθρώσεις και τις φλεγμονές που προκαλούνται από τραυματισμούς. Ευεργετικό επίσης για όσους πάσχουν από σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα.
Θεραπευτικές ιδιότητες του τζίντζερ: Εξωτερικές χρήσεις του τζίντζερ
- Για τον πονόδοντο: μασήστε μια πολύ λεπτή φέτα. Ο λόγος εδώ είναι και πάλι οι θεραπευτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες του τζίντζερ.
- Μειώνει την κακοσμία του στόματος: Το τζίντζερ χρησιμοποιείται εδώ και πολλά χρόνια για τη θεραπεία της κακοσμίας του στόματος. Το τζίντζερ αναζωογονεί το στόμα μετά από τα γεύματα και καθώς αυξάνει την παραγωγή σάλιου, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και από άτομα που έχουν πάντα ξηρό στόμα. Το Τεχνικό Πανεπιστήμιο του Μονάχου με νέα του μελέτη έδειξε πως η 6-τζιντζερόλη στο τζίντζερ μπορεί να καταπολεμήσει αποτελεσματικά την κακοσμία του στόματος.
- Δυνατό αφροδισιακό: μερικοί άνθρωποι ισχυρίζονται ότι μπορεί να διεγείρει και να προκαλέσει σεξουαλική επιθυμία και να αυξήσει τα επίπεδα της λίμπιντο τόσο σε άνδρες όσο και σε γυναίκες. Αυτό όμως δεν έχει αποδειχθεί επιστημονικά.
Πηγή: https://meygeia.gr/therapeftikes-idiotites-tou-tzintzer/