Κουκουναρόσπορος, άλλη μια υπερτροφή
Η αρχική καταγωγή της κουκουναριάς είναι η Πορτογαλία, η Ισπανία και η Βόρεια Αφρική. Καλλιεργείται συστηματικά εδώ και 6.000 χρόνια για τους εδώδιμους σπόρους της, τα κουκουνάρια, τους οποίους εμπορεύονταν οι άνθρωποι από τα αρχαία χρόνια. Είναι φημισμένα λόγω της περιεκτικότητας τους σε μονοακόρεστα λιπαρά και αντιοξειδωτικά αλλά και υψηλής βιολογικής αξίας πρωτεΐνες για την ομαλή ανάπτυξη και υγεία του οργανισμού.
πεύκου, καταναλώνονται ωμοί, ψητοί ή ακόμα και σε διάφορες σάλτσες. Η οικογένεια των πευκιδών στην οποία ανήκει η κουκουναριά, περιλαμβάνει πάνω από 90 είδη, ενώ πάνω από 20 είναι τα είδη του πεύκου που παράγουν καρπούς κατάλληλους για συγκομιδή. Το πιο ευρέως διαδεδομένο είδος πεύκου στον κόσμο είναι η πεύκη η πίτυς, που ευδοκιμεί σε πολλές χώρες της Ευρώπης, αλλά και στη χώρα μας. Στην Ελλάδα δεν υπάρχουν συστηματικές καλλιέργειες κουκουναριάς, για την παραγωγή του σπόρου, παρά το γεγονός πως προσαρμόζονται άριστα στις εδαφοκλιματικές συνθήκες.
Οι μεγαλύτερες ποσότητες κουκουναρόσπορου που διακινούνται στην ελληνική αγορά εισάγονται από την Τουρκία, την Ισπανία και την Κίνα. Συλλέγονται συνήθως με τα χέρια από τα ώριμα κουκουνάρια που πέφτουν από το δένδρο και η γεύση τους θυμίζει εκείνη του αμύγδαλου αν και είναι λίγο πιο πικάντικη. Το λευκό ομοιογενές χρώμα ορίζει και την ποιότητά τους. Επειδή αλλοιώνονται σχετικά γρήγορα και χαλάει η γεύση και η οσμή τους, τους διατηρούμε σε αεροστεγές δοχείο για 1-2 μήνες ή στο ψυγείο μέχρι 6 μήνες το πολύ.
Οι Αρχαίοι Έλληνες αλλά και οι Ρωμαίοι, εκτιμούσαν ιδιαίτερα τον κουκουναρόσπορο και τον θεωρούσαν σύμβολο ανδρισμού και γονιμότητας. Σύμφωνα με τον Διοσκουρίδη, ήταν ιδανικός για την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού. Στο Μεσαίωνα, του αποδίδονταν αφροδισιακές ιδιότητες γι' αυτό και παρασκεύαζαν ένα είδος μπισκότου με κουκουναρόσπορους, που κατανάλωναν ως επιδόρπιο για την ενίσχυση των ερωτικών επιδόσεων. Η πίτυς των αρχαίων (η πεύκη η χαλέπιος) ήταν το αγαπημένο δέντρο της Ρέας, της μητέρας των θεών, της κόρης του Ουρανού και της Γης, γιατί συμβόλιζε το σύνδεσμο ουρανού και γης.
Αποτελούν ένα ξηρό καρπό με εξαιρετικές θρεπτικές ιδιότητες. Είναι πλούσιοι σε απαραίτητα ω3 λιπαρά, λιπαρά οξέα, φυτικές ίνες καθώς επίσης και μέταλλα και ιχνοστοιχεία όπως ο σίδηρος, το μαγγάνιο, ο φώσφορος και ο ψευδάργυρος. Περιέχουν τις απαραίτητες για τον οργανισμό πρωτεΐνες, είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμινών Ε και Β και δεν περιέχουν γλουτένη. Το πινολενικό οξύ που συναντάται στα κουκουνάρια προκαλεί, σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες, την απελευθέρωση της χολοκυστοκινίνης και της γλυκαγόνης, δύο ορμονών που ελέγχουν τον κορεσμό και μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους Έχει υψηλή ενεργειακή αξία, αφού 100 γρ. κουκουνάρι προσδίδει 570 θερμίδες.
Τα οφέλη από την κατανάλωση των κουκουναριών:
- Περιορίζουν την όρεξη, στέλνοντας σήματα κορεσμού στον εγκέφαλο.
- Δίνουν ενέργεια
- Μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων
- Έχουν αντιγηραντικές ιδιότητες
- Ενισχύουν την όραση
- Βοηθούν στην μείωση της LDL χοληστερόλης
- Βελτιώνουν τη λειτουργία του νευρικού συστήματος, καταπολεμούν, την αναιμία και την αρτηριοσκλήρωση. Τέλος, αποτελούν πολύ καλή επιλογή σε περιπτώσεις κοπώσεως, αλλά και σε περιπτώσεις οστεοπόρωσης και απασβέστωσης των οστών.
Πηγή: https://www.itrofi.gr/diatrofi/super-foods/article/527/koykoynarosporos-alli-mia-ypertrofi